Musik ska byggas utav glädje…

Inläggets rubrik är en känd låt som de flesta säkert någon gång har stött på. Idag (10/2-14) insåg jag att detta uttryck verkligen stämmer. Vi pröva på musik på flera olika sätt, under en musikworkshop som Annelie Lidén höll i. Mina förväntningar var att vi skulle sitta i en ring och få spela på lite olika instrument. Detta baserade jag på mina tidigare erfarenheter av musik på Högskolan i Borås. Men ack så fel jag hade. Dagen skulle fyllas med så mycket mer.

Musik handlar om att både pröva, upptäcka och utforska! Vi började dagen med att dela in oss i grupper om tre. Vi skulle ge varandra energimassage. En person skulle bara stå still och slappna av medan de två andra skulle ställa sig på varsin sida om personen. Sedan skulle de synkroniserat massera från händerna mot armarna upp till axeln på den stillastående personen. Detta var svårare än vad man tror eftersom man hela tiden var tvungen att uppmärksamma i vilket tempo kompisen använde. Denna massage gick ut på att ge energi, men lika viktigt var det att visa omsorg för varandra.

I förskolans läroplan står det att man ska visa omsorg om och hänsyn till andra människor, liksom rättvisa och jämställdhet. (Lpfö98, reviderad 2010, s.4).

 

Sedan var det dags att lära känna våra fötter genom olika sätt att gå. För hur gör vi när vi går? Vilken del av foten sätter vi i först? Häl till tå eller hur gör vi? Vi började med att först sätta i häl till tå och sedan satte vi tå till häl. Därefter prövade vi att sätta i hela foten samtidigt. Svårigheten var att gå i samma takt som kamraterna och visa hänsyn för varandra. Denna aktivitet varierade vi också genom att gå i olika tempon som Annelie spelade på en trumma.

"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande" (Lpfö98, rev 2010, s. 10). 


 

Puls var nästa aktivitet på schemat. Vi fick först klappa på första puls och sedan på andra och vidare till fjärde puls. Detta fick vi pröva först i grupp och sedan till musik. Anledningen till att det är bra att öva att klappa i puls är för att kunna hålla en puls.

Kraft var nästa sak vi fick testa på. Denna gången emot varandra. Vi skulle trycka emot varandra och försöka trycka iväg motståndaren. Lite styrkeprov – passade mig perfekt! Under denna aktivitet fick vi lära oss att kraft kan se väldigt olika ut. Därefter fick vi uppleva kraft i musik. Vi fick med hjälp av kroppen (rörelser) uttryck vilken sorts kraft det fanns i musiken.

 

Efter att vi gjort oss av med så mycket kraft fick vi äntligen slappna av, i form av avslappning – liggandes på golvet. Annelie ledde oss med hjälp av rösten till att uppnå maximal relaxkänsla. Här insåg jag att rösten spelar stor roll. Ledaren måste ha en lugn och långsam röst, samtidigt som den måste ha inlevelse för att man ska lyssna och slappna av till den. Sedan kom det bästa på hela dagen – massage! Att ge massage till varandra är inte så lätt som man kan tro. Man måste veta hur man ska göra för att det ska kännas behagligt för den som blir masserad.

Senare under eftermiddagen fick vi arbeta mer med rösten, eller rättare sagt stämbanden. Vi fick lära oss att barn har väldigt korta stämband eftersom de inte har växt färdigt ännu, vilket gör att barn har svårt att ta låga toner. Detta hade jag inte tänk på innan, men nu lärde jag mig att det är viktigt att sjunga ljust och i höga toner med barnen, så att de kan följa med i melodin lättare. Vi fick också lära oss att använda stödet i magen när vi sjunger och inte bara sjunga med halsen.

Efter att vi sjungt en hel del var det dags att testa olika instrument. När man ska spela tillsammans är det viktigt att man lyssnar till varandra och inte bara fokuserar på sitt instrument. Vi prövade också att spela in när vi spelade på instrumenten och därefter kunde vi lyssna på det vi spelat in och sjunga till det. Annelie poängterade att det är viktigt att man inte förväntar sig att barnen både kan sjunga och spela samtidigt eftersom det ofta blir för svårt för dem. Under dagen fick vi även pröva på att gestalta sång och musik.

 

 

Efter denna dag har jag insett att musik är väldigt mycket mer än bara sång. Det finns många möjligheter att använda musik i förskolan och man kan lära sig mycket med hjälp av musik, inte minst samspel och respekt för varandra. Ofta tror jag att vi glömmer och att okunskap gör att vi inte använder så mycket musik i förskolans verksamhet. Så skulle fler pedagoger våga och kunna skulle vi kunna bygga mycket mer musik med hjälp av… just det: gläjde! 

 

Kommentera här: