Navet 2

Idag (30/5-14) var det dags för det sista besöket på Navet. Denna gången fick vi möjlighet till att möta Draken Berta. Hon är en drake som älskar kemi. Framför allt älskar hon att genomföra kemi tillsammans med barn. Anna Gunnarsson har varit med och skrivit böckerna om Draken Berta som riktar sig till 4-8 åringar. I dessa böcker står finns det korta fristående berättelser kring livet som draken Berta i männsikovärlden. Det är inte alltid lätt att förstå sig på allt som finns och händer runt omkring oss. Anna berättade att Berta är en bra mellanhand. Det blir inte den stora vuxna männsikan som ska hjälpa barnen om kemi utan istället det lilla djuret Berta. Navets Berta drar lite extra uppmärksamhet till eftersom att hon kan sprutta eld. Det är betydelsefullt att arbeta med kemi tillsammans med barnen eftersom att det finns kemi i mycket runt omkring oss. Redan på morgonen när vi äter blir det kemi, för vad händer med maten som vi äter? 
 
 
 
Det är viktigt att introducera kemi tidigt med barnen. Som pedagog behöver man inte kunna allt för att kunna arbeta med kemi på förskolan. Istället kan man vara en medfoskare och upptäcka tillsammans med barnen. Anna poängterade att det är till barnens fördel att man änvänder de rätta kemiska orden. På så sätt slipper barnen att lära om och lära nytt när de sedan stötter på kemi senare i livet. I Läroplan för förskolan står det beskrivet att förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen.  
 
Dagen började med att vi gjorde ett socker experiment. I varje mugg finns det olika mycket socker. Vad hönder om man blandar de olika vätskorna?
Varför blir det så här? Vad beror det på? Jo, densitet. Vad är densitet?
 
 Dagen fortsartte med att vi fick testa flera olika experiment.  
 
Rödkålssaft blandas med bikarbonat eller citronsyra
 
 
Bikarbonat, olja och rödkålssaft. De röda bubblorna åker hiss.
 
Här gjorde vi fjärillar, med hjälp av bikarbonat, citronsyra och rödkålsaft
 
 
 
Vi arbetade sedan med ljus och mörker. Vilket bildar skugga. Detta är något som jag upplever att man arbetar väldigt sällan med på förskolan. Trots att det är ett lätt ämne att ha tillgång till, har jag aldrig sätt att pedagogerna på förskolan väljer att arbeta med ljus och mörker tillsammans med barnen. 
 
Anna avslutade dagen med att prata om entreprenöriella kompetenser. Här nedan kan ni se vilka:
 
Dessa olika ämnen måste tränas hela livet. Men när man utvecklar dessa kompetenser så sker det ett entreprenöriellt lärande. Vi fick till uppgift att tänka ut vilken av dessa kompetenser man kände att man var jätte bra på och vilken man kände att man behövde förbättra. 
 
Anna sa några ord som fick mig att tänka till "Vi förbereder barn på ett jobb som ännu inte finns, på att använda teknik som inte har uppfunnits ännu och vi på att lösa problem som vi inte vet är problem ännu". Dessa ord stämmer verkligen in. Ingen vet hur framtiden kommer att bli. Ingen vet vilka jobb som kommer att finnas framöver. Ingen vet vilken teknik som kommer att finnas och ingen vet vilka problem som kommer att uppstå. Ändå måste vi förberda våra barn för framtiden. 
 

Kommentera här: