Textilmuseet

Nu var det dags för en ny träff (13/5-14) med Karin som vi tidigare träffat på Borås museum. Idag skulle vi istället träffas på textilmuset i Borås som precis har byt lokaler. Nu mera ligger textilmuseet i textil fashion center. Tyvärr var museet inte färdigt byggt så fick inte möjligheten att se museets olika delar. Istället fick vi arbeta med lappteknik. Karin berättade om hur man förr använde denna teknik mycket och att det finns flera olika svårigetsgrader. Förr hade man mycket små tygbitar över och det var så man kom lapptekniken. Dagens workshop skulle bestå i att vi skulle få skapa egna lapptäcken. 
 
 
 
I boken Lär genom textil går det att läsa om hur man ska genomföra ett lapptäcksarbete med barn. Författarna poängterar att det är bra om man arbetar med att skapa ett gemensamt lapptäcke tillsammans med barnen och att det är viktigt att inte använda för små tygbitar när man arbetar med barn. Det finns mycket barn kan lära sig genom att arbeta med lappteknik. Inte minst om olika former. Barnen kan också måla upp hur de vill att sitt lapptäcke ska se ut och därefter kan de sy efter sin skiss. Barn övar sin matematiska förmåga när de skapar med denna teknik. 
 
 
Ovan ser ni hur jag skapade mitt lapptäcke. Efter att jag hade sytt ihop det valde jag även att dekorera biten med olika trådar, knappar och garn. Några andra i gruppen valde att göra ett textilt memory. Det kan ni se på bilden nedan. 
 
 
 

Kommentera här: