Borås Museum

Idag (6/3-14) fick vi träffa Karin Olsson som skulle visa oss Borås museum. Hon är anställd som museumpedagog och har ansvar för barngrupper när de kommer till museumet. Jag har aldrig tidigare varit på just detta museum så förväntningarna var de samma som under de andra museumbesöken: säkert en massa att titta på men inte så mycket görande med händerna. Men ack så fel jag kunde ha. Dagen började med att Karin berättade om Borås museums historia, om hur det kom sig att det hade blivit ett museum just där. Därefter diskuterade vi i gruppen om just museum och hur svårt det kan vara att ta med en barngrupp till ett museum eftersom de flesta museum inte är anpassade för barn. Under samtliga av våra tidigare museibesök med tavlor har alla tavlor hängt i mitten av väggen, alltså inte i barns höjd. Det blir svårt för barnen att se detaljer och få en djupare inblick i tavlan när de antingen måste stå jätte långt bort för att kunna se tavlan eller måste sträcka sig upp för att komma närmare tavlan. Inte heller detta museum var direkt anpassat för barn. Karin berättade att hon ofta använder sig av olika workshops när det kommer barn på besök till museumet. Detta eftersom barn oftast inte orkar lyssna hur länge som helst utan behöver en paus och få lov till att skapa. Och jag kunde inte ha sagt det bättre själv, för jag är precis likadan!
 
Därefter fick vi gå på rundvandring på museumet. Först fick vi se ett gammalt skelett eller rättare sagt det som var kvar av det. Detta skelett var från en kvinna som man hade hittat i en mosse. Kvinnan, som också kallas Dannikekvinnan, skulle ha dött väldigt ung och man hittade henne utan huvud. Denna delen av museet kan kanske uppfattas som lite läskig eftersom det var väldigt mörkt och det endast fanns ett fåtal lampor. Men om man förbereder barnen på vad som komma skall tror jag att de flesta barn skulle uppfatta rummet som spännande. Efter att man har besökt rummet finns det mycket man kan diskutera tillsammans med barnen, exempelvis liv och död. Dessa ämnen är tunga och svåra att prata med barn om, men ändå väldigt viktiga. Alla barn kommer någon gång att stöta på döden, antingen att någon nära dör eller ett djur. Därför tror jag att det är viktigt att man vågar prata om det, så att barnen inte är helt främmande inför ämnet när det vid senare tillfälle stöter på det. Något annat man också till exempel kan diskutera är vilka sorts kläder kvinnan hade på sig och vilka skillander det finns jämfört med dagens kläder.
Dannikekvinnan och hennes skor 
 
En gammal cykel. Här kan man diskutera hur den är byggd och vad skillnaden är mot de cyklar vi har idag
 
En del av museet handlade om identitet. Här kan man diskutera med barnen kring vilka dessa människor är och vad ordet identitet betyder.
 
Den första workshopen vi fick testa under besöket på var att skapa varglappar. Karin berättade att man använde dessa lappar under medeltiden när man skulle jaga varg. Dessa tygstycken bands ihop och lapparna skulle gärna ha moitiv som uppfattades som läskiga. Skapandet i gruppen sattes igång. Vi fick blanda färger hur vi ville och det fanns inga regler som hindrade oss. Denna aktivitet tror jag är väldigt roligt och lärorik för barn. På ett lustfullt sätt får man lära sig om hur det var förr i tiden samt testa på hur det känns att måla på textil. En stor fördel med denna workshop var de fria tyglarna och att det inte fanns några krav på vad man skulle uppnå. När varglapparna var färdiga prövade flera stycken i gruppen att vika ett mindre tygstycke med färg emellan för att kunna se vilka effekter man kan uppnå. 
 
 
 
 
 
 
Efter lunch var det dags att åter igen gå på rundvandring. Men denna gång fick vi gå ut och titta på de gamla husen som låg bredvid museet. Det fanns bland annat en kyrka som var, om jag inte minns fel, 400 år gammal. Denna används än idag till olika tillställningar. Kyrkan var väldigt mysig att gå in i, med mycket att titta på både på väggarna och i taket. Om man hade gått hit med en barngrupp hade man kunnat diskutera med barn kring: Om de har varit inne i en kyrka? Vad skillnaden på denna kyrkan och andra kyrkor är? Hur har man kunnat flytta kyrkan hit? (eftersom att den hade ståt i en annan bygd tidigare). Varför är nyckeln så stor?
Vi fick också möjligheten att gå in i de små husen som fanns bredvid museet. Här var miljön den samma som den man hade förr i tiden. Jag är övertygad om att det inte hade varit samma upplevelse att besöka husen om man inte hade fått gå in i dem. Nu kunde man få en annan känsla och förståelse (det var alltså en estetisk lärprocess). Här finns det oroligt mycket man kan diskutera med barnen. Både genom att jämföra med hur vi lever idag men också hur barnen tror att de som levde här förr hade det. Vad gjorde människorna på fritiden? Hur klarade de sig utan vatten och elektricitet? Var förvarade de maten? Var sov alla barnen? Hur många bodde man i varje hus? Frågorna kan fortsätta i det oändliga! 
 
 
 
 
 
 
När rundturen var gjord var det dags att få gå in och göra ännu en workshop. Denna gång fick vi pröva på att använda färg, men på ett nytt sätt. Vi skulle nämligen stänka färg på ett stort lakan. Detta var en helt ny erfarenhet för mig, men väldrigt rolig. Att få testa på hur det kändes att kasta ut färg både okontrollerat och kontrollerat på lakanet var intressant. Hur hårt kunde man ta i utan att kompisen mitt emot blev prickig av färg?
Detta är också en workshop som jag tror att barnen skullle uppskatta att göra, eftersom de får testa på ett nytt sätt att "måla". Under tiden vi skapade hade gruppen hela tiden en dialog om hur vi tyckte att vi skulle göra : -Ta mer av den röda. - Mer färg på kanterna, - Oj vad mycket färg det blev. Så denna aktivitet har inte bara skapande i fokus utan också dialog. I Utbildningsvetenskap för förskolan står det beskrivet att barn lär genom att prova sig fram. Det är viktigt att man tillåter barnen att prova sig fram och inte alltid ge barnet de "rätta" svaret på deras funderingar.
 
 
 
 
 
 
Kan man göra handavtryck? Hur känns det att ta i färgen?
 
 
 
1 Camilla Carlsson:

skriven

Jag vill bara säkerställa så att du fått mitt mail där jag gett dig lite kommentarer kring din blogg. Eftersom jag inte hört något från dig så skickar jag även en liten blänkare om det här i bloggen också för säkerhets skull.
Skall bli kul att läsa allt sedan när det är dags för inlämning. //Camilla

2 Wic:

skriven

Hello, I'm good girl and looking for good man. If you are interested, I'll send my photo. Thank's https://tinyurl.com/y7hhwarx

3 loreagoKift:

skriven

Bitcoin in short become high $45,000 happening Weekday - the debased since latish September - hurt stylish the original elite group conference of 2022 from a deficiency of risk of infection appetency from investors troubled active the Frs modification medium of exchange line of reasoning - [url=https://fsmodshub.com/post-sitemap3.xml]https://fsmodshub.com/post-sitemap3.xml[/url].

On duty Monday chemical element just about 4-.10 scrutiny CET, the leontyne price of the cryptocurrency was set 3.3 per sri lanka rupee to roughly $40,900 (€36,087.xci), half an hr afterward hitting a down since Sept at $thirty-nine,663.xviii (€34,996.61) - https://fsmodshub.com.

4 Eugenehasia:

skriven

erectile dysfunction commercials [url= http://www.diabetesfit.org/zolde.html ] http://www.diabetesfit.org/zolde.html [/url] heroin drug testing https://www.jotform.com/223211599320046 diflucan online pharmacy

5 JoanneCen:

skriven


Goceva's discography consists of a total of nine studio albums, spanning pop, R&B rock, traditional folk and ethno, jazz and world musical styles https://karolinagoceva.net/

6 JamesAbura:

skriven

User Profile [url=http://www.costaricadreamhomes.com/UserProfile/tabid/399/UserId/1500342/Default.aspx]More info...[/url]

7 Michaelenent:

skriven

Is your favorite household item broken or you have noticed that it is not functioning properly? Never delay with the appliance repair because it might lead to serious consequences, sometimes even hazardous to your property like a fire or a leak!
Turn to a trusted appliance service center like Poway Appliance Repair and Installation.

[url=https://appliancerepair-poway.com/blog/samsung-refrigerator-repair-san-diego/]samsung refrigerator repair san diego[/url]

We want to make sure that you can get help with any of your appliances whenever you need it. That’s why, you can place your order 24/7.

Best [url=https://appliancerepair-poway.com/location/appliance-repair-ramona/]appliance repair ramona[/url], [url=https://appliancerepair-poway.com/location/appliance-repair-mira-mesa/]appliance repair mira mesa[/url]

8 CurtisLaurf:

skriven

Our friendly and professional domestic plumbers can fix everything from a leaking sink and a broken tap to a complex central heating and hot water system. [url=https://www.nzhuntingandshooting.co.nz/members/raelynn_lopez_93/]More info![/url]

9 KzqazrdPlurI:

skriven

interesting news

10 RobertPuche:

skriven

StyleTrieb [url=http://www.styletrieb.com/user/createdlooks/nolanstewart66/246531?lang=en&convert=yes]Show more...[/url]

11 Williammok:

skriven

Guys just made a website for me, look at the link:
Go Here
Tell me your prescriptions. Thank you.

12 Kennethhycle:

skriven

don't think anything
_________________
[URL=https://qaz704.kzkk28.in.net/176.html]522[/URL]

13 FrankApest:

skriven

Rachel_Davis_88 [url=https://www.transfur.com/Users/rachel_davis_88]Click here>>>[/url]

14 Jingero:

skriven

https://pq.hosting/vps-vds-netherlands-meppel

15 alloks:

skriven

https://sobraniemebel.ru/vladimir/

16 JasonTog:

skriven

Promote Luxury Brands and Earn High Commissions: Partner with Our Exclusive Program
https://yaplink.com/affiliate?ref=37062

17 NicholeUnert:

skriven


Hi there it's me, I am also visiting this website daily, this site is really fastidious and the people are truly sharing pleasant thoughts.

18 Buy-Soft-Bousy:

skriven

Regards, I recently came to the Silenius Store.
They sell OEM DivX software, prices are actually low, I read reviews and decided to [url=https://silenius.pro/mastercam-2018/]Buy OEM Mastercam[/url], the price difference with the official online store is 30%!!! Tell us, do you think this is a good buy?
[url=https://silenius.pro/vmware-fusion-12-pro/]Buy Vmware Fusion 12 Pro[/url]

19 Buy-Soft-Bousy:

skriven

Regards, I recently came to the OEM Software Store.
They sell OEM AutoDesSys software, prices are actually low, I read reviews and decided to [url=https://silenius.pro/edgecam-2018-r1/]Buy OEM Edgecam R1[/url], the price difference with the official shop is 35%!!! Tell us, do you think this is a good buy?
[url=https://silenius.pro/sketchup-pro-2021/]Buy OEM Sketchup Pro 2021[/url]

20 Nelsonelasy:

skriven

Copper Market – Global Industry Analysis and Forecast (2022-2029)


http://www.iqsdirectory.com/copper-suppliers/ Copper scrap export market


Reuse http://www.pigcraft.ugu.pl/showthread.php?tid=46371 Copper scrap export regulations, Copper wire scrap buyers


where you can hand over copper http://promotion-wars.upw-wrestling.com/thread-41055.html Scrap Copper separation methods, Copper scrap buying


Copper scrap export regulations http://solutions.borderstates.com/why-isnt-wire-following-copper/


Scrap Copper, Challenges in Copper scrap recycling, Copper scrap analysis Copper wire scrap buyers Recycle


International standards for Copper scrap, Copper scrap buyer [url=http://vkeepw.evai.pl/home.php?mod=space&uid=44581]Copper scrap export destination[/url] reception of copper Nevsky district


Copper scrap export permit http://x4kurd.freetzi.com/member.php?action=profile&uid=51810 Copper scrap recycling services, Export requirements for Copper scrap, Copper scrap metal


Do we have enough copper for the energy transition? http://nosecs.com/space-uid-363421.html Copper scrap reuse, Copper scrap by-products, Recycling scrap Copper


Innovations in Copper scrap recycling, Copper scrap recycling procedures, Copper scrap disposal, Copper scrap yard http://klasa1egm8.phorum.pl/viewtopic.php?f=1&t=6556 Scrap Copper recycling industry, Scrap Copper separation methods


Copper scrap reception for export http://yonghengro.gain.tw/viewthread.php?tid=815189&page=1&authorid=1067748 Scrap Copper grades


Copper scrap import regulations, Recycling regulations for Copper scrap, Scrap Copper yard http://junlinro520.gain.tw/viewthread.php?tid=677313&extra= Sustainable Copper scrap recycling, Copper scrap buying


Scrap Copper recycling benefits http://generational-theory.com/forum/thread-20197.html Copper scrap sorting


http://www.industrialmetalsupply.com/brass-and-copper Copper scrap supply, Copper scrap cleaning

Kommentera här: