Tack för TAKK!
Äntligen! Nu har man valt att lägga in en föreläsning om TAKK i förskollärarutbildningen, vilket inte funnits innan. Det är jag väldigt glad över. Camilla Carlsson höll i dagens föreläsning. TAKK står för tecken som alternativ och kompletterande kommunikation. Det finns flera olika mål i läroplanen som kan kopplas till TAKK. Här är några av dem:
Förskolan ska sträva efter att varje barn:
*tillägnar sig och nyanserar innebörden i begrepp, ser samband och upptäcker nya sätt att förstå sin omvärld,
*Utvecklar sin förmåga att lysnna, reflerktera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv
*Utvecklar intresse för skriftspråket samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner. (Lpfö 98, rev 2010)
Under min gymnasieutbildning valde jag att läsa en kurs i teckenspråk. Denna kurs var otroligt lärorik och jag har haft användning för min kunskap om teckenspråk många gånger i livet. Under mina verksamhetsförlagda utbildningar har jag tillsammans med barnen kunnat teckna olika vardagsord. Det är något som barnen har visat stort intresse för och de har varit ivriga att lära sig. De mindre barnen på förskolan har oftast ett passivt ordförråd, vilket innebär att de förstår mycket mer än vad de klarar av att uttrycka i ord. Genom att låta dessa barn lära sig tecken för olika ord, kan de kommunicera med andra och göra sig förstådda. En annan fördel som jag har lagt märke till när det gäller att använda sig av tecken tillsammans med barnen är när barnen sedan börjar prata. Då har de ofta ett mer välutvecklat språk. Jag upplever att det känns som om tecken stimulerar barnens pragmatiska utveckling och därför tror jag att tecken kan hjälpa barn på flera sätt.

Bobbo är en av babalarna, vilket är ett språkstimulerande material med tecken
Det är skilland mellan teckenspråk och TAKK. Teckenspråk är ett helt eget språk med grammatik och regler som används av döva, medan TAKK används av hörande barn och vuxna men som ett stöd tillsammans med tal.
En mening från föreläsningen som fastnade i mitt huvud var: "Kommunicera är en grundläggande mänsklig rättighet - Alla kan inte prata, men alla kan kommunicera". Detta sammarfattar på ett bra sätt att det handlar om att hitta möjligheter istället för att se hinder, eftersom alla kan, bara inte på samma sätt. Mycket i livet handlar just om detta; vi är inte lika, vi lär inte lika, vi känner inte lika men alla är vi människor med lika värde och möjligheter.
Kommunikation handlar om att hitta något sätt att kunna göra sig förstådd på. Det handlar också om att kunna göra något gemensamt. För att kunna kommunicera behöver man någon att prata till, men också någon som lyssnar på vad man har att säga. För att kunna få något utbyte av att kommunicera gäller det också att man kan förstå varandra.
Föreläsaren poängterade att det finns flera olika sätt att lära sig TAKK tillsammans med barnen, både genom lekar, spel, sånger och inte minst genom böcker. Det finns också väldigt mycket material att tillgå på nätet.

Det finns fler olika böcker med tecken
Som avslutning på detta inlägg kan jag bara säga: Tack för att TAKK finns! Det är tur att man nu börjat inse vilken otrolig tillgång det är att använda tecken i förskolan. Som Barnkonventionen beskriver har alla barn som kan bilda egna åsikter rätt att uttrycka dessa i alla frågor som rör barnet (Barnkonventionen §12).
Berörda kursmål:
- Redogöra för, tillämpa och motivera användandet av olika digitala redskap för att stödja barns utveckling.